Włocławek. S. Pawlak inauguruje swoją kampanię wyborczą do Senatu

18 czerwca br. we Włocławku, zwołaną tam konferencją prasową, Stanisław Pawlak zainaugurował swoją kampanię wyborczą w wyborach uzupełniających do Senatu RP w okręgu nr 13.

Sytuacja ta wprost wynika z faktu wyboru senatora Krzysztofa Kukuckiego na preyzdenta Włocławka, co spowodowało konieczność zarządzenia wyborów uzupełniających.

Krzysztof Kukucki był kandydatem Paktu Senackiego w wyborach senackich. Partie tworzące Pakt Senacki uzgodniły, że nowy ich wspólny kandydat będzie też wywodził się z Nowej Lewicy, stąd kandydatura Stanisława Pawlaka, rekomendowanego przez Zarząd Wojewódzki Nowej Lewicy.

Na konferencji inaugurującej kampanię obecni byli reprezentanci partii wchodzących w skład Paktu Senackiego, czyli poseł na Sejm Krystian Łuczak i radny Województwa Sławomir Kopyść (KO), starosta włocławski Roman Gołębiewski (PSL), poseł elekt na Sejm RP Piotr Kowal (Lewica), i Jerzy Kopaczewski (znany kardiolog, b. senator RP, Lewica, PPS).

Stanisław Pawlak urodził się na ziemi włocławskiej, w gminie Boniewo i całe swoje życie był z nią związany. Praca zawodowa i działalność samorządowa odnosiła się do tego regionu. Ma za sobą 30-letni staż samorządowca. Przez wiele lat był burmistrzem Lubrańca, a przez 25 lat był radnym Sejmiku Województwa Kujawsko-Pomorskiego, do kwietnia 2024 roku. Przez osiem lat był także posłem na Sejm RP, zajmując się sprawami samorządu terytorialnego i rolnictwem. Stanisław Pawlak ma zatem doświadczenie zarówno samorządowe, jak i parlamentarne.

Z poczuciem wielkiej odpowiedzialności podjął misję ubiegania się o mandat senatora RP. Jego hasło wyborcze brzmi: „Z samorządu do Senatu”.

Zadania programowe, jakie sobie wyznaczył na czas kampanii i ewentualnej pracy w Senacie RP koncentrują się wokół spraw ważnych dla mieszkańców regionu włocławskiego i na działaniach dla przyspieszenia ich realizacji.

Dotyczą one budowy dróg rządowych, w tym S–10, która ma prowadzić od Bydgoszczy do Torunia i do Włocławka przez autostradę A–1, dalej – będzie to budowa mostu we Włocławku, przeprawa przez Wisłę i połączenie z Warszawą. Potem droga 62 z Włocławka do węzła autostradowego w Pikutkowie, obecnie ciągle zakorkowana. Ponadto interwencji wymagać będzie budowa obwodnicy Brześcia Kujawskiego, w ciągu drogi krajowej nr 62. Potrzebna i postulowana od wielu lat przez mieszkańców Brześcia.

Kolejnym ważnym zadaniem dla regionu włocławskiego będzie kolej dużych prędkości. Poprzedni rząd zaplanował przebieg tej drogi pomijając Włocławek, Toruń i Bydgoszcz. – Będę pracował nad tym, by kolej dużych prędkości wiodła swą trasę przez te trzy miasta naszego województwa oraz Grudziądz, mieszkańcy mieli dostęp do CPK. Chcę wesprzeć działania samorządu wojewódzkiego w tej sprawie – mówił S. Pawlak.

st.pawlak ulotkapoziom copy

– Bardzo potrzebny jest też stopień na Wiśle w Siarzewie. Stanowisko w tej sprawie przyjęliśmy w Sejmie, jak byłem posłem w roku 2000, a więc prace trwają już bardzo długo, nadal tylko prace przygotowawcze.

Kolejną sprawą jest uregulowanie gospodarki wodnej, bo województwa kujawsko-pomorskie i wielkopolskie są najbardziej narażone na suszę rolniczą. Retencjonowane jest ok. 6 % wody, reszta odpływa do morza.

Postulowałbym także, by produkty rolne były przetwarzane na naszym terenie a nie sprzedawane w postaci surowców.

Dla Włocławka bardzo ważny jest rozwój mieszkalnictwa, tak jak dla całego kraju, ale Włocławek jest pozytywnym przykładem w jaki sposób ten problem można skutecznie rozwiązywać. Chciałbym to upowszechniać, jak budować mieszkania pod tani wynajem.

Wreszcie problem dla Włocławka równie ważny – ochrona zdrowia. Żeby włocławski szpital i inne placówki na terenie regionu były dostępne dla pacjentów, w tym dla seniorów.

– Kandyduję dlatego, że jestem osobą doświadczoną, znająca zagadnienia i samorządowe, i parlamentarne, ale przede wszystkim uważam, że dla naszego regionu potrzebny jest senator bardzo sprawnie działający, umiejący występować w imieniu mieszkańców i działać na ich rzecz. Uważam, że jestem osobą, która nawiązuje szybko kontakty i potrafi ze wszystkimi rozmawiać – zakończył swoje wystąpienie S.Pawlak.

Kandydat na senatora Stanisław Pawlak ma poparcie partii tworzących Pakt Senacki, czyli KO, Trzeciej Drogi (PSL i PL2050), Nowej Lewicy, PPS, które w okregu wyborczycm nr 13 nie wystawiły swoich kandydatów.

Wybory uzupełniające do Senatu w okręgu nr 13 wyznaczone zostały na niedzielę, 21 lipca br. Głosować mogą mieszkańcy Włocławka, powiatu włocławskiego oraz powiatów aleksandrowskiego, lipnowskiego i radziejowskiego.

Słowa poparcia dla kandydata Stanisława Pawlaka wygłosili – poseł Krystian Łuczak, podkreślając służbę samorządową pełnioną przez lata dla mieszkańców miasta i regionu. – Jest wart tego, by mu w kampanii pomóc, a potem na niego zagłosować!

Piotr Kowal – Stanisław Pawlak, wśród lokalnych polityków jest jedynym, który przeszedł wszystkie szczeble samorządowe. W ramach Paktu Senackiego dyskutowaliśmy który z kandydatów mógłby połączyć wszystkie środowiska. Uznaliśmy kompromisowo, że spełni tę rolę najlepiej Stanisław Pawlak. – Jeśli chcecie kandydata, który będzie budował, zna wasze problemy, potrafi znaleźć porozumienie – oddajcie głos na S. Pawlaka. Prywatnie, to mój starszy kolega partyjny, od którego uczyłem się skutecznie działać w samorządzie. Nie możemy tych wyborów zlekceważyć, bo jako „koalicja 15 października” przełamaliśmy dominację PiS-u w rządzeniu i teraz warto potwierdzić to zaufanie do demokratycznej koalicji, uczestnicząc w wyborach 21 lipca.

Poparcia kandydaturze Stanisława Pawlaka udzielił także starosta włocławski Roman Gołębiewski, mówiąc, że pasuje do niego powiedzenie: „człowiek może wyjść z samorządu, ale samorząd z człowieka nigdy” i takiego przedstawiciela w Senacie jest nam potrzeba. – Znając jego zaangażowanie i skuteczność jestem przekonany, że o sprawy „rządowe”, o których mówił będzie walczył, ale będzie także wspierał samorządy lokalne w miastach i gminach włocławskich.

Sławomir Kopyść – radny wojewódzki podkreślił, że miał zaszczyt pracować ze Stanisławem Pawlakiem w samorządzie wojewódzkim przez blisko 18 lat. Przez te wszystkie lata imponował znakomitym merytorycznym przygotowaniem do każdego tematu komisji czy posiedzenia Sejmiku. – Jestem przekonany, że tak samo będzie pracował w Senacie, dlatego warto na pana Stanisława oddać głos, do czego zachęcam.

Jerzy Kopaczewski – do bogatej prezentacji kandydata dodał jeszcze tylko wspomnienie o wspólnej 10-letniej pracy w parlamencie. – Jest jednym z najlepszych kandydatów regionu do Senatu i sam namawiałem go do udziału w wyborach.

W swojej historii działalności był konsekwentnym w walce o dobrą służbę zdrowia. J. Kopaczewski zaapelował do swoich wyborców i pacjentów, by zagłosowali na S. Pawlaka, bo to jest osoba, która przyniesie regionowi włocławskiemu dużo pozytywnych zmian.

Czas trudnej, przebiegającej w środku wakacji kampanii wystartował. Kandydat Stanisław Pawlak będzie przypominał o sobie na ulotkach i banerach oraz spotkaniach bezpośrednich z wyborcami. Warto też, by struktury Nowej Lewicy we Włocławku i sąsiadujących powiatach w ramach okręgu nr 13 zmobilizowały swoich członków do działań na rzecz wygrania tego mandatu senatorskiego dla kandydata Nowej Lewicy!

Czytaj więcej: ddwloclawek.pl

Opr. nim, 19 czerwca 2024 r.

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera!